Anita als een puzzelstukje

Van Hokjes naar Puzzelstukjes

JA ZEGGEN JA DOEN
Organisatieverandering van binnenuit

Van Hokjes naar Puzzelstukjes

KEN JE DAT GEVOEL?

Dat je in je baan in een hokje gepropt zit? Je kunt niet al je talenten gebruiken en enkele  taken passen echt niet bij je. Niemand past tenslotte 100% op de functiebeschrijving.

Daar kunnen we mee aan de slag, hier valt altijd beweging in te brengen.

‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ teamsessies bestaan uit twee rondes, de NEE ronde die ruimte geeft aan wat er leeft (en nooit gezegd werd), de taken die niet echt bij je passen. En de JA ronde, een soort complimenten-regen. Daar komen we altijd wat weerstand tegen om de gegeven complimenten/waardering werkelijk te ontvangen.

Wil je meer weten over Van Hokjes naar Puzzelstukjes? Neem dan gerust contact met me op! 

Puzzelstukjes

VAN EEN HOKJE NAAR EEN PUZZELSTUKJE

We zijn het zo gewend geraakt om onszelf uit te leggen, te bagatelliseren, het compliment weg te wuiven. Dat is zo jammer….

Je kunt het wel leren: jezelf op waarde schatten, want daar gaat waardering ontvangen om. Stapje voor stapje, complimentje voor complimentje.

Wat zouden de effecten kunnen zijn als je jezelf wat meer zou waarderen? Voor jezelf, je team, de organisatie, je partner enz?
🌟Wil je jezelf meer leren waarderen?
🌟Heb je het gevoel dat je in een hokje gepropt zit?
🌟Wil je meer weten over Ja zeggen, Ja doen?
🌟Wil je weten hoe je een Hokje in een Puzzelstukje kunt veranderen?
🌟Heb je een vraag over je loopbaan

Ja zeggen ja doen

WAAROM ZEGGEN MENSEN JA EN DOEN ZE NEE?

Dat is natuurlijk de vraag der vragen…

Je probeert waarschijnlijk van alles om mensen in beweging te krijgen. Om mensen te motiveren. Om eigenaarschap te creëeren. De neuzen dezelfde kant op te krijgen. De meeste organisaties gaan aan de slag met een nieuwe structuur, een nieuw systeem, een reorganisatie of een nieuwe richting die je zorgvuldig communiceert. Of je voert functioneringsgesprekken waarin je mensen aanspreekt op wat ze te leren hebben volgens jou.

Maar helaas, wezenlijk verandert er vaak niet zo veel, want mensen veranderen niet zomaar. Mensen zeggen misschien wel JA, maar ze denken, voelen en/of doen NEE.

Wij hebben ontdekt dat het ontzettend effectief is om een verandering van binnenuit te starten. Bij een ieders intrinsieke motivatie. Dat is de motor van ieder mens.

Mag ik je helpen

Hallo! Ik ben Anita

Mag ik je helpen met het jezelf beter leren kennen en het verwezenlijken van je dromen?

In 2021 heb ik kennis gemaakt met Judith Webber – Pure Human en haar gedachtengoed Van Hokjes naar Puzzelstukjes. Het was een en al herkenning voor mij!

Waarom?
Ik weet hoe het voelt om vanuit een puzzelstukje in een hokje gestopt te worden. EN mezelf te onthokken naar een Puzzelstukje. Ik had een heel mooi en afwisselend  takenpakket waar ik helemaal blij van werd en dat ik naar eigen inzicht mocht uitvoeren. Tot het moment dat mijn leukste taken verhuisden naar een andere collega en ik de overgebleven taken niet meer naar eigen inzicht mocht uitvoeren.

Ik heb mezelf onthokt, ik ben nu zelfstandig ondernemer en ik doe nog alleen de dingen waar ik JA tegen zeg.

Mijn ervaring: ik heb leidinggegeven aan meerdere vestigingen en medewerkers. Binnen het toentertijd best wel strakke stramien heb ik mijn medewerkers helpen ontwikkelen door ze te zien en  behandelen als een Puzzelstukje. Ook heb ik meerdere verandertrajecten mogen begeleiden.

Ik beschik hierdoor over een stevige basis om ook leiding te geven aan de verandering in jouw bedrijf!

Mijn expertise

Mijn werkwijze

Openheid is de route naar verandering.

Samen gaan we aan de slag. We bespreken hoe we jouw hele organisatie op de meest efficiënt kunnen aansteken met deze manier van kijken & werken. We starten met een inspiratiesessie in het MT, om dit vanuit commitment op reis te gaan. En dan steken we vervolgens team voor team aan, met onze aanstekers. Judith zorgt voor de vinger aan de pols, stuurt bij waar nodig en zorgt voor borging.

PS wij aanstekers maken onszelf graag zo snel mogelijk overbodig

Met 2 simpele stappen groots resultaat, dat is waar we van houden:

NEE – We beginnen met het maken van ruimte, een voorwaarde voor beweging. Daarom starten we met waar we aan het ploeteren zijn, waar mensen eigenlijk NEE tegen zouden willen zeggen, maar dat lastig vinden om uiteenlopende redenen. Door deze NEE’s te delen met elkaar ontstaat er een nieuw fundament onder de samenwerking: één van vertrouwen, verbinding en veiligheid. Samen worden oplossingen moeiteloos gevonden. De puzzelstukjes vallen in elkaar.

JA – Daarna gaan we verder met het omhooghalen van ieders goud, ieders natuurlijke talenten – waar mensen onbewust bekwaam in zijn – dit biedt een positief en waarderend vervolg. Het brengt mensen van binnenuit in beweging. Hun intrinsieke motivatie wordt aangeboord. De motor van ieder mens. Je ziet ze, hoort ze en erkent ze. Er ontstaat JA energie. En doordat er onderling waardering gedeeld wordt, groeit de verbinding.

Als mensen van binnenuit JA zeggen tegen hun bijdrage in de organisatie, dan hoef je ze helemaal niet te motiveren. Mensen willen namelijk heel graag bijdragen, dat is een natuurwet. Mensen zijn vanzelf gemotiveerd om te doen wat ze te doen hebben, als dat aansluit bij hun talenten, wat ze goed kunnen én waar ze energie van krijgen. En als ze precies daarvoor gewaardeerd worden. Klinkt best logisch toch?

Maar ja, je hebt natuurlijk niet van de ene op de andere dag iedereen in je organisatie aan het werk vanuit intrinsieke motivatie. Ook wil je niet je hele organisatie qua structuur overhoop gooien. Dat wetende, wat kun je dan wél doen? Met een paar kleine stappen kun je groots resultaat bereiken. Eén NEE en één JA per persoon aanpakken doet wonderen.

Dit is organisatieverandering van binnenuit!

 

Neem contact met me op!

Heb jij interesse in een workshop,  coachgesprek of heb je een andere vraag?
Wil je weten of iets geschikt is voor je of twijfel je nog?
Neem dan zeker contact met mij op, ik geef je graag antwoord.

Dit kan door het contactformulier in te vullen, je mag me ook bellen of mailen.

Contactformulier

Anita van Bommel

06-12445295

Buitenkade 21e, 4273 GP Hank

Koopvaardijweg 2, 4906 CV Oosterhout

De Loop 2, 5688 EW Oirschot

anita@bommeltjescoaching.nl

anita@tweekrachtbreda.nl

CRKBO geregistreerd docent